Hírek

Egy rakás fiatal rúghatja rá az ajtót a világfutballra a katari vébén

Jürgen Fromme / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP
Jürgen Fromme / firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP
Egy labdarúgó-világbajnokságon az egész világ azt figyeli, melyik csapatban bukkan föl a jövő sztárja, az új Lionel Messi és Cristiano Ronaldo. Ehhez gyűjtöttünk össze egy segédletet olyan labdarúgókról, akik még nem töltötték be 22. életévüket, de már beleszólhatnak válogatottjuk vb-szereplésébe.

A csoport

Nem kimondottan tehetséggyárként tekintünk a katari futballra, Szenegál pedig rettentő nagy meglepetést okozna, ha egy ifjú titánnal rohamozná az ellenfelek kapuit – még akkor is, ha Sadio Mané az utolsó pillanatban sérült meg és a helyére új játékosra lesz szükség. Ecuadorban azonban két ígéretet is érdemes lesz figyelni. A védelem tengelyében Piero Hincapié még csak januárban lesz 21 éves, mégis 50 tétmérkőzésen szerepelt már a Leverkusenben és 22-szeres válogatottnak mondhatja magát. Jól mutatja, mennyire bízik benne Gustavo Alfaro szövetségi kapitány, hogy már 19 évesen a Copa Amérián kezdő volt. Hincapié jól felépítésű védő, levegőben és a földön is párharcokban erős, ugyanakkor szeret labdával megindulni és passzokkal hátulról építkezni. Ez azonban nem mindig megy zökkenőmentesen, 82 százalékos passzpontosságával nem lóg ki sem negatív, sem pozitív irányba. A jelenlegi Bundesliga-szezonban viszont már kétszer is kiállították, hét sárga lapot is begyűjtött, a szerelési kísérletei ezért hullámzó eredményt hoznak, de biztosan fel tudja majd kavarni az állóvizet egy-egy meccsen.

Szintén Ecuadort erősíti a 21 esztendős Moisés Caicedo, csak épp a védelem előtt a középpályát erősítve. A Brighton & Hove Albion játékosa alapember a Premier League-ben, ráadásul az egyik legkeményebb szűrőnek számít, ugyanis az FBREF számításai szerint az egész ligában senki sem faultolt annyit, mint ő (28). Ennek ellenére mégsem az a favágó típus, épp ellenkezőleg, Caicedo főleg a játékintelligenciájával segíti csapatát. Az angol bajnokságban szerelési kísérleteinek csak a fele sikeres, de labda nélküli mozgásával annyi labdaszerzése és leblokkolt passza volt, hogy 72% körül nyerte a párharcait. Fiatal kora ellenére érett játékot mutat, jó felépítésű, jól fejelő futballista.

Nem sokaknak adatik meg, hogy egy világbajnokságon debütálhat a nemzeti együttesben, de a PSV Eindhoven holland tehetségére, Xavi Simonsra ez a sors várhat. A Barcelona és a PSG akadémiáját megjáró középpályás kiugró szezont produkál, alapembere a csapatának, ráadásul az Európa Ligában is kiegyensúlyozott, jó teljesítméynt nyújtott. Nem csatár, mégis nyolc gól és három assziszt a mérlege az Eredivisie-ben, miközben számos kulcspasszt is kiosztott, mondhatni ő mozgatja a PSV középpályáján a szálakat támadásban. Sokoldalú, technikás labdarúgó, akinek magasa játékintelligenciája, főleg a csatárok mögött tud problémákat okozni az ellenfélnek, ráadásul labda nélküli elmozgásaival az átmeneteket – vagyis a labdaszerzések utáni védekezésből támadásba váltást – is kiválóan segíti. A klubcsapatában nyújtott teljesítménye alapján akkor is üde színfolt lehet a vébén, ha csak csereként száll be a mérkőzéseken.

B csoport

Irán és Wales is inkább a tapasztalt, megbízható játékosaira számít majd a világbajnokságon, és bár Gareth Southgate sem húzott váratlant a kerethirdetés során, bűn lenne kihagyni Jude Bellinghamet erről a listáról. A Dortmund középpályása szenzációs szezont fut, ez a Bajnokok Ligájában mutatkozott meg legjobban, amelynek csoportkörében öt meccsen négy gól és egy gólpassz volt a mérlege. Ugyan passzjátéka nem kimagasló (80%), a legtöbb dortmundi támadás rajta keresztül zajlik, vagy ő maga indul meg a labdával, vagy a megfelelő játékosokhoz osztogat. Nála több progresszív passzt (75) csak Joshua Kimmich jegyzett a Bundesligában, számos támadást segítő passzokat gyűjtő mutatóban élen jár. Emellett hatalmasat melózik védekezéskor, blokkok és sikeres szerelések tekintetében hátvédeket megszégyenítő számai vannak, a labdabiztosságáról pedig az árulkodik, hogy magasan a legtöbb szabadrúgást ő harcolta ki, vagyis sokszor csak faultolva tudták megállítani.

Bellingham mellett Giovanni Reyna is megmutathatja, hogy a válogatottjában is húzóember. Az amerikai támadó középpályás a széleken érzi jól magát leginkább, de ha kell középen is megállja a helyét. Mivel jó a robbanékonysága és jól is cselez, inkább visszalép a labdákért, amiket aztán lendületből vezet rá ellenfeleire. Nem feltétlenül maga próbálja megoldani a helyzeteket, azzal is beéri, ha elmozgásával magával tud húzni egy védőt, így a kialakított üres területbe a társai kaphatnak labdákat. Reyna rövid passzokban magabiztos, indításai már kevésbé jók, de mivel dinamikus társai vannak a Dortmundban, nem is kell feltétlenüül előre rúgdosni a labdákat. Kiváló rúgótechnikája miatt távolról is veszélyes lövésekre képes, valószínűleg a szögleteket és szabadrúgásokat is ő végzi majd el az amerikai csapatban.

Alex Gottschalk/DeFodi Images via Getty Images Bellingham és Reyna a Dortmundban csapattársak, a vébén viszont egymás játékát kell majd kioltaniuk.

Nem biztos, hogy alkalom nyílik rá, hogy megmutassa magát, de mindenképp listánkra kívánkozik a Valencia 19 éves középpályása, Yunus Musah is. A tinédzser még egyszer sem szerepelt a válogatottban, mégis bekerült az USA vb-keretébe és nem lenne meglepő, ha pályára is lépne. Musah rendkívül nagy munkabírású középpályás, aki szeret mélyen visszalépni labdákért, ráadásul nagy nyomás mellett sem passzolja el magát, a La Ligában 83% környékén mozog, a hosszú indításai sikerülnek pontatlanabbul. Megindulásaival, jó cseleivel hasonló stílusban játszhat majd, mint Bellingham az angoloknál, bár az ütemérzéke, a szerelései elmaradnak az angol futballistáéhoz. Ha az amerikai csapat magas intenzitású letámadásra készül, ahhoz illeszkedne legjobban egy brusztoló Musah, aki fiatal kora ellenére már 81 tétmérkőzésen szerepelt a Valenciában.

C csoport

Akár komoly szerep is hárulhat a Lengyelországba bekerülő Nicola Zalewskire, az AS Roma 21 éves szélsőjére. A lengyel szülők gyermekeként Rómától 20 kilométerre született villámgyors támadó azután kapott komoly lehetőséget az olasz csapatban, hogy Leonardo Spinazzola súlyos sérülést szenvedett az Európa-bajnokságon. Nem csak beváltotta a hozzá fűzött reményeket, hanem komoly kihívója lett az olasz válogatott játékosnak, pedig szárnyvédőként szerepel sokszor a csapatában. A lengyel utánpótláscsapatokat végigjárta, de már hétszer a felnőttek között is szerepelt és egyre komolyabb időt töltött a pályán. Nagyszerűen kezeli a labdát és kiválóan cselez, a válogatottban bal szélső támadóként sok egy az egy elleni játék várható tőle. Emellett szabadrúgások elvégzésénél is értékes fegyver lehet, ráadásul a szárnyvédői tapasztalatoknak hála a baloldalon több poszton is bevethető, ha átszervezésre szorul a csapat.

Fabio Rossi/AS Roma via Getty Images Támadásban és védezésben is kiemelkedő teljesítményre képes Zalewski.

D csoport

A címvédő francia válogatott két izgalmas névvel rukkolt elő a torna előtt. A Real Madridban szereplő Eduardo Camavinga már 17 évesen és 303 naposan debütált, ráadásul parádés játékkal. A Rennes középpályásáról ordított, hogy világklasszis képességei vannak, raádásul a világ is rácsodálkozott, mennyire érett a gondolkodása, amikor kikosarazta a Real Madridot, hogy biztos játéklehetőséget kapjon nevelőegyesületében. 2021 nyarán aztán rábólintott a spanyolok ajánlatára, ahol ugyan rendre csereként áll be, de parádés munkát végzett támadásban és védekezésben egyaránt. Kimagaslóan jó a labdakezelése, emellett taktikailag is fegyelmezett, meglepően sok szerelési kísérlete van, ezeknek a zöme jól is sikerül. Csaknem 92 százalékos a passzpontossága, amely mellé rengeteg akció kidolgozása párosul, az FBREF szerint jóval magasabb csapata xG-je, ha pályán van, sőt az egész ligában az ötödik legtöbb lövést teremtő helyzetet átlagolja. Nem kérdés, hogy Didier Deschamps együttesének is fontos tagja lesz.

A francia válogatott remek középső hátvédekkel utazik Katarba, így nehéz megjósolni, a 21 éves William Saliba mennyi lehetőséghez juthat a világbajnokságon, de muszáj megemlíteni őt is. Az Arsenallal remeklő középhátvéd szenzációs formában van, a Premier League-ben 12 szerelési kísérletéből 11 sikerrel járt, egyetlen alkalommal tudták csak kicselezni a jelenlegi szezonban. Jól helyezkedik, nagyszerű felépítésű és a fejesektől sem jön zavarba, de játékában az extra a passzpontossága. A hosszan előre küldött labdákat leszámítva 94 százalék fölött találja meg társait, ami szenzációs szám. Hatalmas önbizalma van, nem ijed meg a cselezéstől sem, így aztán hiába gyakorolnak rá nyomást, jó helyen van nála a labda. Teljesen érettnek tűnik egy erős vb-szereplésre, az idei Arsenalt elnézve.

E csoport

Az egész világbajnoki mezőny legfiatalabb játékosát Németország adja, a csodacsatár, Youssoufa Moukoko a torna nyitómeccsén töltötte csak be 18. életévét. Ezzel egyébként messze lesz a rekordtól, az északír Norman Whiteside az 1982-es tornán 17 évesen és 42 naposan lépett pályára. Moukoko körül évek óta hatalmas a felhajtás, de nem is csoda, ha olyan csatárról beszélünk, akinél vágta a Borussia Dortmund a centit, mikor lesz már végre 16 éves, hogy betehesse a felnőtt csapatába. A fiatal csatár nem tartozik sem a hórihorgas centerek, sem az izompacsirták táborába, cserébe viszont alacsonyan van a súlypontja, elképesztően gyors, nagyon képzett technikailag, emellett a játékintelligenciája is kimagasló. Talán mindennél többet mond, hogy a világ jelenleg talán legjobb csatárának számító Erling Haaland azt mondta róla 2020-ban, hogy 16 éves énjüket összehasonlítva Moukoko játszik jobban.

Moukoko mellett a 19 éves Jamal Musiala is berobbanhat a vébén a német csapatba. A Bayern München középpályása remekel a mostani idényben, 9 gólja csatárokhoz méltó teljesítmény, ráadásul rengeteg támadásból kiveszi a részét. A középpályán bárhol otthonosan mozog, Hansi Flick szövetségi kapitány szerint pedig kivételes érzéke van ahhoz, hogy labdával, vagy anélkül a csapategységek között váltson, ezzel megzavarva az ellenfelet. Rendkívül magabiztos a labdával, nyomásra sem szórja el, ráadásul rendre jó döntéseket is hoz. Egy az egyben is nyeri a párharcait, de progresszív passzaival segítette a legtöbbet a Bayernnek. Szakírók főleg a játékintelligenciáját szokták kiemelni, mert szinte mindig a legjobb döntést hozza, legyen szó cselekről, vagy passzokról.

Az E csoportban nem sokat várnak a németek, spanyolok és costa rica-iak mellett a japán csapattól, de érdemes kiemelni Kubo Takefuszát. A Real Madridban is megforduló, 21 éves irányító az ázsiai csapat esze. Elképesztően jól lát a pályán, hosszú és rövid indításai is ülnek, amihez persze a kimagasló technikai képzettség elengedhetetlen. Már az ötödik La Liga-idényét tapossa, ráadásul évek óta a legjobbak közé tartozik a helyzetek megteremtésében. Jó helyen van nála a labda, sok japán támadásnál lehet arra számítani, hogy tőle indul az akció, de eközben rengeteget fog gürizni védekezésben is, a passzsávokat is jól olvassa ugyanis.

Alex Gottschalk/DeFodi Images via Getty Images Kubo évek óta a topligában bizonyítja tehetségét, a válogatott húzóembere

Spanyolországra kőkemény torna vár, de a Barcelona két büszkesége, Pedri és az elmúlt szezon legjobb U21-es játékosának választott Gavi főszereplővé válhat ebben a csapatban is. Pedri már az Európa-bajnokságot is végigjátszotta, pedig még most is csak 19 éves, de már tavaly is kifogástalan játékkal rukkolt elő. A középpályás nagy futómennyiséget pakol a meccseibe, leginkább akkor érzi jól magát, ha szabadabb szerepkörben mozoghat. Presszingelni jól tud ennek köszönhetően, de ha rá helyeznek nyomást, akkor sem ijed meg. Szélen és középen egyaránt jó teljesítményre képes, a Barca játékosánál jó helyen van a labda és jól is tudja megjátszani és még döntéseit is villámgyorsan hozza meg, így aztán látványos kombinációkra képes. Hasonló stílust képvisel Gavi is, de ő fegyelmezettebben helyezkedik és nagy erénye, hogy magas játékintelligenciával teszi mindenzt. Ha kell, kimozog szélre, ha ott lát területet egy labdajáratáshoz, de középen sem rezel be, ha ketten ugranak rá, miután felpasszt kapott a védőitől, magabiztosan vállal be cseleket és progresszív passzokat. Taktikailag rendkívül fegyelmezett, visszaér és visszazár, labdaszerzéskor pedig előszeretettel indul meg saját maga, egy az egyekben is párharcerős játékos.

David S. Bustamante/Soccrates/Getty Images Pedri és Gavi a Barcelonában fontos szerepet töltenek be, a spanyol válogatottban is eljött az idejük.

Szintén a Barcelona növendéke Ansu Fati, aki a 2019-2020-as szezonban robbant be a katalán sztárok közé, miután szinte az összes hadra fogható csatár hiányában az első csapatban találta magát. Élt a lehetőséggel, hét gólt lőtt a bajnokságban, míg a Bajnokok Ligájában öt perc alatt beköszönt az Inter ellen az akkor 17 éves támadó. Fati rendkívül gyors, labdakezelése ragyogó, különösen erős az első érintése. Nagyon okosan helyezkedik, hogy megjátszható legyen, akár terültbe kapna indítást, akár felállt védelemmel szemben lábra. Emellett viszont a csapatvédekezésből is alaposan kiveszi a részét, akkor is, ha letámadásra van szükség, valamint olyankor is, ha vissza kell lépni egy védővel. Debütáló éve óta rengeteg sérülés hátráltatta a fejlődését, de a világbajnokságon akár komolyabb szerepet is kaphat.

Ebben a csoportban mind a négy együttesbe jutott egy ifjú titán, ugyanis Costa Ricánál nagyon érdekesnek ígérkezik Jewison Bennette szereplése. Jól cselez, erőszakos és nagyon gyors, főleg az oldalvonal mentén szeret felfutni, ugyanakkor a csoport további csapatait látva leginkább akkor okozhat gondot, ha kontráknál szinte azonnal indítják. A Sunderland nyáron szerződtette a 18 éves szélsőt, aki ugyan nem robbant be azonnal a csapatba, apránként megkapta a lehetőséget az angoloknál. A válogatottban azonban más a megítélése, szinte a semmiből került be, ahol viszont fontos játékosnak számít, hét mérkőzésén két gólt is lőtt, ráadásul az Új-Zéland elleni, mindent eldöntő interkontinentális selejtezőn ő adta az egyetlen gólhoz az asszisztot.

F csoport

Horvátország egyik meghatározó embere lehet a 20 éves Josko Gvardiol. Az RB Leipzig védője a jelenlegi szezonban a Bundesliga egyik legmegbízhatóbb középhátvédjévé nőtte ki magát, ráadásul nem csak azért, mert magas minőséget képvisel szerelések, fejpárbajok és labdaszerzések terén. Gvardiol jól olvassa a játékot, ezért a lipcsei csapatban is többször magasan fellép, hogy progresszív passzokkal támogassa a csapatát. 90 százalékban jó helyre passzol, sőt ha néha cseleznie kell, akkor is 87 százalékban sikerrel jár, ami középhátvédnél kiugróan magas szám. Bal- és középhátvédként is bevethető, nagyon kiegyensúlyozott teljesítményre képes hátvéd, akinek rengeteg dolga lesz a csoportkörben.

Szintén izgalmas lehet a világbajnokságon megnézni, mire megy a 21 éves Strahinja Pavlovic a brazil válogatott sztártámadói ellen. A Partizan Beogradból Monacóba, majd néhány kölcsön után Salzburgba szerződő védő fiatal kora ellenére már 21-szeres felnőtt válogatott, rendszerint a kezdőben kap lehetőséget. Egyfelől jól helyezkedik, megelőző szerelései legalább annyira fontosak, mint a megnyert párharcai. A hajlam viszont megvan benne arra, hogy túl agresszíven támadja a labdás ellenfelét, a veszélyes belépők és sárga lapok sem állnak távol tőle. Ugyanakkor a labdával sem ügyetlen, szereti kivenni a részét a passzjátékból és akkor sem ijed meg, ha esetleg neki kell egy csellel tisztára játszania magát. Átlagosan kilencven percenként 5-6 tisztázása van, ami elég pofás mutató, lelkesen bedobja magát a lövések útjába és még fejelésben is nagyon nehéz megverni.

H csoport

Ghána üde színfoltja lehet a mindössze 18 éves Abdul Fatawu Issahaku. A fiatal támadóval az elmúlt két évben Anglia összes nagycsapatát összehozta már a sajtó, a jelenlegi szezonban a Sportingot erősíti. Sokat elárul tehetségéről, hogy 17 évesen az U20-as válogatott egyik legjobbja volt a korosztályos Afrikai Nemzetek Kupájában, az aranyérmes csapatban két gólt szerzett és hat találatot készített elő. Már 18 évesen 13-szoros felnőtt válogatott, alighanem a vébén is sok percet tölthet a pályán. Általában a vonal mentén kér labdát, méghozzá a lábára, nem pedig területbe, hogy aztán cselekkel hagyja faképnél a védőjét. Issahaku passzok terén nem tartozik a legpontosabban célzó támadók közé, viszont jobb és bal lábbal is be tudja csapni ellenfelé és mivel alacsonyan van a súlypontja, emellé pedig robbanékony is, nehéz megállítani. Emellett ragyogó technikával lő, nem csak jól céloz távolról, hanem a korához képest is meglepő erővel.

Olvasói sztorik