Hírek

Mégis mire számítsunk a katari válogatottól a vébén?

Simon Holmes / Getty Images
Simon Holmes / Getty Images
Ha van válogatott a mostani világbajnoki mezőnyben, amelyikről nehéz lenne megmondani, milyen játékerőt képvisel, az épp a házigazda Kataré. Talán még egy csapat sem készült rá ennyire vébére, mint ők, hogy ez előny vagy hátrány, az viszonylag hamar kiderül.

Eljött a katari labdarúgó-világbajnokság első napja, november 20-án, vasárnap elkezdődik a történelmi első téli vb. Míg máskor ez amolyan ünnepnap, addig ezúttal maga a sport a háttérbe szorul. A mostani torna kapcsán ugyanis lehetetlen elvonatkoztatni a korrupciótól, az országban tapasztalható emberi jogoktól, az LMBTQ-közösség elnyomásától, a vendégmunkások haláleseteiről, és a téli rendezés miatti eszeveszett menetrendtől, az emiatt sorra kidőlő sztárjátékosoktól, és attól, hogy a rendező ország hogyan próbálja meg mindezeket leplezni azzal, hogy egyre nagyobb szerepet vállal a sport világában klubok támogatásával és mindenféle világesemény megrendezésével. Mindezen pedig csak rontott a FIFA elnöke, Gianni Infantino, amikor megtartotta a nyitó sajtótájékoztatóját.

Közben szép csendben a foci is elkezdődik: a nyitómeccset a házigazda válogatottja játssza Ecuador ellen magyar idő szerint 17 órakor. Kevésbé szexi párosítást nehezen lehetett volna találni a csoportkör porgamjából.

De, ha már így alakult, akkor egy kis történelem a hazai csapatról: a helyi szövetséget 1960-ban alapították, a válogatott első hivatalos mérkőzése pedig 1970-ben, Bahrein ellen volt, amelyet 2-1-re elveszített. Bár 1990-ben és 1998-ban viszonylag közel járt hozzá, világbajnokságra önerőből még nem sikerült kijutnia Katarnak, most is a rendező jogán vehet részt a tornán. A csapat legnagyobb sikere eddig egyértelműen a 2019-es Ázsia Kupa-győzelem, amikor Japánt sikerült a döntőben 3-1-re legyőzni. A következő kontinenstornát jövőre egyébként a mostani vb-házigazda rendezi.

A katari válogatott vendégszerepelt a 2019-es Copa Américán és 2021-es Arany Kupán, utóbbi sikerült jobban: az észak- és közép-amerikai csapatoknak rendezett tornán megnyerte a csoportját Honduras, Panama és Grenada előtt, majd a legjobb nyolc között El Salvadort is legyőzte 3-2-re. Az elődöntőben a későbbi győztes USA állította meg.

A katari játékosok és a kapitány az Ázsia Kupa megnyerése után.

Az a Félix Sánchez Bas a szövetségi kapitány, aki Barcelonában született, ott is kezdett el edzősködni a Barca akadémiáján, majd 2006-ban a katari Aspire Akadémián kezdett el dolgozni. Ezt követte az U19-es és az U23-as válogatott, 2017 óta pedig a felnőttcsapatot irányítja – bár nagyon szerették volna kinevezni a helyére Xavi Hernándezt, aki korábban az al-Szaddot edzette, idő közben pedig átült a Barca kispadjára.

A katariak nagyon rákészültek a hazai vb-re, a bajnokság szeptember közepén leállt, a válogatott pedig két hónapos edzőtáborba vonult, de több olyan labdarúgójuk is van, aki már nyolc hónapja elhagyta klubját és csak és kizárólag a nemzeti csapattal készül.

A csapat elsősorban 3-5-2-es, 5-3-2-es felállásban játszik, előbbivel inkább a védekezésre koncentrál, utóbbival megpróbál veszélyes kontrákat vezetni. Azért is nehéz a válogatott erejét belőni, mert a 26 fős keret minden tagja a katari bajnokságban játszik. Tizenhárman az al-Szaddban, azaz a játékosok jól ismerik egymást. A keret bő harmada, tíz labdarúgó nem Katarban született, például a leggólerősebb katari játékos, Almoez Ali is Szudánban látta meg a napvilágot, de ő már gyerekkorában Katarba került, hétévesen már az al-Meszajmer utánpótlásában kezdett el focizni. A csapat másik nagy sztárja szintén egy támadó, Akram Afif lehet.

Egyébként jellemző a katari tornával kapcsolatban, hogy a szövetségi kapitány a nyitómeccset felvezető sajtótájékoztatón arról beszélt, nem igazak a pletykák, hogy lefizették volna az első ellenfelet, Ecuadort.

Az internet nagyon hasznos eszköz, ugyanakkor nagyon veszélyes is, rengeteg hamis információ kering. Nem fizettek le senkit, évekig át készültünk, edzettünk erre az alkalomra. Erősek vagyunk és összetartunk, nem hagyjuk, hogy a kritikák és pletykák befolyásoljanak bennünket

mondta Sánchez.

Simon Holmes / Getty Images

A katari válogatott a közelmúltbeli eredmények, a felkészülésre szánt idő és energia alapján akár készen is állhatna a hazai világbajnokságra, az összképbe azonban csúnyán belerondít, hogy a horvát U23-as csapat ellen (igen) az ősszel beleszaladt a késbe és 3-0-ra kikapott, és az is, hogy igazi tétmeccsen viszonylag keveset láthattuk. E mellett kemény négyesbe kerültek a katariak, Hollandia egyértelműen kiemelkedik ebből a csoportból, Szenegál Afrika Kupa-győztesként, a vb-részvételtől a kontinens egyik sztárcsapatát, Egyiptomot elütve érkezik (mondjuk épp elveszítette legfontosabb játékosát Sadio Mané személyében), Ecuador pedig az egész vb-mezőny egyik legérdekesebb csapata, amely a selejtezőben sokáig váratlanul jól szerepelt, a legutóbbi hat felkészülési mérkőzésén viszont mindössze két gólt tudott lőni (más kérdés, hogy így is két győzelemmel és négy döntetlennel zárt, azaz egy gólt sem kapott).

A valószínűségszámításban utazó FiveThirtyEight számításai szerint 26 százalék az esélye annak, hogy Katar túléli a csoportkört. A házigazdák eddig egy kivétellel (Dél-Afrika, 2010) mindig továbbléptek az egyenes kieséses szakaszba. Az biztos, hogy a nyitómeccs eredménye

Olvasói sztorik