Hírek

„Képmutató az ilyen egyoldalú kioktatás” – A FIFA elnöke védelmébe vette Katart

Marc Atkins/Getty Images
Marc Atkins/Getty Images

Egy nappal a katari világbajnokság rajtja előtt kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a nyugati országokat Gianni Infantino, a Nemzetközi Ladarúgó Szövetség (FIFA) elnöke.

„Úgy gondolom, hogy amit mi európaiak az elmúlt háromezer évben világszerte tettünk, azért az elkövetkező háromezer évben bocsánatot kell kérnünk, mielőtt elkezdünk másoknak erkölcsi tanácsokat osztogatni”

– fogalmazott szombati, al-rajjani sajtótájékoztatóján Infantino, aki a kettős mérce alkalmazása miatt szomorkodott, majd folytatta mondandóját.

Hány nyugati befektető, amely milliárdokat kapott Katartól, hány emelte fel a szavát a külföldi munkások jogaiért? Egy sem. Ki törődik a munkásokkal? Ki? A FIFA igen, a futball igen, a világbajnokság igen – és az igazat megvallva, Katar is.

A dohai lakóhellyel is rendelkező Infantino azt sem értette, hogy miért nem ismerik el az országban történt pozitív változásokat.

„Képmutató az ilyen egyoldalú kioktatás!

Ma nagyon erős érzéseim vannak. Ma katarinak érzem magam, ma arabnak érzem magam, ma afrikainak érzem magam. Ma homoszexuálisnak érzem magam. Ma fogyatékkal élőnek érzem magam, ma bevándorló munkavállalónak érzem magam”

– közölte Infantino.

Katar évek óta a bírálatok kereszttüzében áll az emberi jogok sárba tiprása és a külföldi munkavállalók nem megfelelő életkörülményei miatt. Az emírség kormánya ugyanakkor visszautasítja ezeket a vádakat.

A december 18-ig tartó vb vasárnap a Katar-Ecuador nyitómérkőzéssel veszi kezdetét.

Olvasói sztorik