Hírek

Túlórákra és rendkívül alacsony fizetésre panaszkodnak a foci-vb biztonsági őrei

Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP
Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP

Bár a labdarúgó-világbajnokság csak november 20-án kezdődik Katarban, a rendezvények középpontjában álló dohai Al Bidda parkban található szurkolói zónában már most is dolgoznak a biztonsági őrök, akik a Guardiannek túlórákra és alacsony fizetésre panaszkodtak.

A cikk azt írja, hogy az őrök havonta 348 órát dolgoznak, ebből 104 óra a túlóra. Egy hónapra 1330 rial fizetést kapnak, ami nagyjából 143 ezer forintnak felel meg. A túlóráért alacsonyabb óradíjat számol a munkáltató, így a 104 órárért mindössze 16 ezer forintnyi rial jár.

A Guardian szerint ez a bérezés nem felel meg a hatályos katari munkajogi előírásoknak és maguk a biztonsági őrök is tudják, hogy alul vannak fizetve, de így is vállalják a feladatot, mert szükségük van a pénzre. Egyikük azt állította, hogy ez még mindig több pénz, mint amennyit otthon keresne.

A megkérdezett őrök, akik a FIFA-val nem állnak szerződésben, azt állították, hogy 12 órás műszakokban dolgoznak és havonta csak egy szabadnapjuk van. A bevándorló férfiak arra is panaszkodtak, hogy a turistákkal ellentétben, akikre majd vigyázniuk kell, ők semmit nem láttak Dohából, mert csak a szállásuk és a helyszín között közlekednek.

Olvasói sztorik