Hírek

„Mennyit fizettek, hogy válaszoljak?” – a nők elnyomásáról kérdezték, otthagyta a sajtótájékoztatót az iráni szövetségi kapitány

Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images
Robbie Jay Barratt - AMA/Getty Images

A katari lesz a harmadik labdarúgó-világbajnokság, amelyen Carlos Queiroz irányítja majd az iráni válogatottat. A portugál szakember idén szeptemberben tért vissza a kispadra, éppen abban az időszakban, amikor zavargások törtek ki az országban, miután a 22 éves Masa Amini meghalt. A fiatal nőt hidzsáb levétele miatt vették őrizetbe a rendőrök, szemtanúk szerint megverték őt a rendőrautóban, majd kómába esett és napokkal később életét vesztette.

Az iráni labdarúgók között is többen voltak, aki támogatásukról biztosították a rendszerellenes tüntetőket, és letakarták a mezükön az iráni zászlót a felkészülési mérkőzések alkalmával. A brit Sky Sports riportere megkérdezte Queirozt a keddi sajtótájékoztatóján, hogy megengedett lesz-e a labdarúgók számára hasonló állásfoglalás a vb ideje alatt is, mire azt a választ adta, hogy ha azt a FIFA által megengedett kereteken belül teszik, akkor természetesen.

Ti le szoktatok térdelni a mérkőzések előtt. Ezzel van, aki egyetért, van, aki nem. Irán esetében ugyanez a helyzet

– mondta a 69 éves Queiroz.

A Sky riportere ezt követően azt akarta megtudni, a szakember szerint rendben van-e, hogy egy olyan ország labdarúgó-válogatottjának a szövetségi kapitánya, amely elnyomja a nőket.

Mennyit fizettek nekem, hogy válaszoljak erre a kérdésre? Beszélj a főnököddel, a világbajnokság után pedig válaszolok, ha jó az ajánlat

– válaszolta Queiroz, aki ezt követően felállt, hogy elhagyja a termet, de még annyit megjegyzett Nagy-Britannia belügyeire utalva, hogy az újságíró gondolkodjon el azon, mint történt náluk a bevándorlókkal.

Irán egyébként épp Anglia ellen kezdi meg szereplését a katari vébén, november 21-én rendezik a mérkőzést. Utána Wales, majd az Egyesült Államok lesz az ellenfele a csoportkörben.

Olvasói sztorik