Hírek

Szivárványos logót visel a katari edzéseken az amerikai válogatott

Kyle Rivas / Getty Images
Kyle Rivas / Getty Images
Az Egyesült Államok labdarúgó-válogatottja szivárványszínű logóval támogatja az LMBTQ-közösséget a katari világbajnokság idején, de a jelképet csak az edzőpályán, edzések közben használja.

Az azonos neműek közötti kapcsolatok illegálisak Katarban, a rendező országot az emberi jogok megsértése miatt nagyon sok kritika érte az elmúlt időszakban.

Általában az amerikai mezen lévő logó csíkjai pirosak, ezúttal azonban a design hét szivárványszínű függőleges csíkból áll majd. Az AP értesülései szerint az amerikai szövetség jelezte, hogy a csapat nem fogja viselni a mezt a meccseken.

„Amikor olyan helyszínen vagyunk, mint Katar, fontos, hogy felhívjuk a figyelmet ezekre a kérdésekre. Erről szól a Be The Change (Légy a változás) kezdeményezése” – nyilatkozta Gregg Berhalter, az amerikaiak szövetségi kapitánya.

Ezekre a társadalmi kérdésekre nem csupán otthon, de külföldön is szeretnénk felhívni a figyelmet. Elismerjük, hogy Katarban rengeteg előrelépés történt, de van még tennivaló.

A közel-keleti országban megrendezendő világbajnokság szervezői azt mondják, hogy szexuális irányultságától és származásától függetlenül mindenkit szeretettel várnak, ugyanakkor figyelmeztetnek nyilvános helyen történő viselkedésre.

A hónap elején Gianni Infantino, a FIFA elnöke levelet küldött a világbajnokságon részt vevő 32 válogatottnak, amelyben arra szólított fel, hogy a futball legyen a középpontban és ne bármilyen ideológiai vagy politikai harc.

A FIFA a dánok korábbi kérését már elutasította, az északi válogatott a bemelegítéskor olyan mezt szeretett volna viselni, amelyen az „Emberi jogok mindenkinek” felirat szerepel.

Olvasói sztorik